“Who inspired us” vol.1

by POS4work

 

Το POS Coworking Space, μεταξύ άλλων, είναι ένας συνεργατικός χώρος, στον οποίο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές ομάδες και εταιρείες Startup  φιλοξενoύνται και χτίζουν το έργο τους, μαζί με ένα πλούσιο δίκτυο συμβούλων και συνεργατών.

Ο Βασίλης Σερεμέτης, που ασχολείται με την ανάπτυξη ιστοσελίδων και διαδικτυακών εφαρμογών, είναι ένας από αυτούς.

Μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην ομάδα του POS4work θέλουμε να τον συστήσουμε σε εσάς:

 

1. Με τι ασχολείσαι και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό;

Αναπτύσσω ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφαρμογές με την πλατφόρμα ανοικτού κώδικα “Drupal”.

Επιστρέφοντας στην Πάτρα το 2008 από τις σπουδές (που δεν τελείωσα) ήταν αδύνατο να βρω εργασία ως προγραμματιστής όπου και δούλευα στην Αθήνα, οπότε αποφάσισα να το κάνω μόνος μου, και το open source είναι φιλόξενο προς όλους.

 

2. Τι είναι αυτό που σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους;

Δεν ασχολήθηκα με τον προγραμματισμό επειδή το σπούδασα, ή ως επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά επειδή μου άρεσε, από τότε που με θυμάμαι. Ήταν χόμπι που έγινε επάγγελμα.

Επίσης σίγουρα βοήθησε ότι “μπλέκω” με οτιδήποτε αφορά την τεχνολογία, οπότε έχω μια πιο σφαιρική εικόνα σε κάποια θέματα (προγραμματισμός, μικροεπεξεργαστές, έξυπνα σπίτια, δίκτυα και η λίστα συνεχίζεται).

 

3. Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;

Όταν το χόμπι γίνεται επάγγελμα… αλλάζεις χόμπι! Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την ιστιοπλοΐα (αγωνιστική και μη) και πιο πρόσφατα ως μουσικός παραγωγός σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

 

4. Πες μας την μεγαλύτερή σου επιτυχία μέχρι σήμερα.

Δεν έχω απάντηση. Μάλλον το ότι υπάρχουν άτομα που παρακινήθηκαν από εμένα να ασχοληθούν με τον ανοικτό κώδικα και με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούμε. Αστειευόμενος τα λέω “μαθητούδια μου”. Δεν θα έβαζα κάποιο project στις επιτυχίες μου πάντως, αυτή είναι απλά η δουλειά μου.

 

5. Τι σε κινητοποιεί να αποδίδεις;

Εν δυνάμει τα πάντα! Πολλές φορές προσωπικό στοίχημα ότι “θα το κάνω και θα το κάνω σωστά”, άλλες πάλι οικονομικοί λόγοι “θα το κάνω γιατί έχω στόχο να κάνω ένα ταξίδι”. Υπάρχουν και φορές που λέω δε θα το κάνω σήμερα… Όλοι οι προγραμματιστές περνάνε τέτοιες στιγμές, άσχετα αν δε το παραδεχόμαστε με τον έξω κόσμο.

 

 

6. Ποια είναι η μεγαλύτερή σου αποτυχία και πως την ξεπέρασες; (ή πως ξεπερνάς γενικότερα τις αποτυχίες)

Δεν έχω μεγάλες αποτυχίες. Όχι από ψώνιο, απλά δεν τις βλέπω ως μεγάλες αποτυχίες. Είναι οι βάσεις για κάτι επόμενο. Δοκιμάζω πράγματα συνέχεια, κάποια “βγαίνουν” κάποια όχι. Έχω μετανιώσει για δουλειές που ανέλαβα, και που δεν ανέλαβα, για κόσμο που εκπαίδευσα και για πράγματα που ανέβαλα (επ’ αόριστον), αλλά σε ποιον δεν συμβαίνουν αυτά;

 

7. Αν έπρεπε να ξεκινήσεις από την αρχή την σταδιοδρομία σου τι θα φρόντιζες να αλλάξεις; (είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά)

Επαγγελματικά, δε θα ήθελα η ζωή μου να εξαρτάται από την τεχνολογία. Το τίμημα είναι πολύ μεγάλο σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικά, εγκεφαλικά, σωματικά και ψυχολογικά). Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα θα δοκίμαζα τον τουρισμό ή την αγροτική παραγωγή. Αλλά ξέρεις τι λένε “μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις”…

Προσωπικά, αν μας ξαναδινόταν σε όλους μια τέτοια ευκαιρία νομίζω θα τα κάναμε όλα ανάποδα, από περιέργεια και μόνο! Θα δοκίμαζα να σπουδάσω κάτι που να μου αρέσει.

 

8. Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;

Αν με ρώταγες όταν ήμουν 15 είχα απάντηση. Όταν ήμουν 25 (Ελλάδα σε κρίση) είχα απάντηση. Πλέον δεν έχω.
Ο κλάδος μου αλλάζει τόσο γρήγορα και δραματικά που κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Ιδανικά θέλω να αρμενίζω τις θάλασσες με πανιά το καλοκαίρι, και το χειμώνα να ακούω Delta Blues (mississippi blues) μαζί με βιβλία που ακόμα δεν πρόλαβα να διαβάσω.

Αυτή είναι μια από τις πρώτες μας συνεντεύξεις, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες από ανθρώπους που μπορούν άμεσα να σας εμπνεύσουν και να σας κινητοποιήσουν.

Εάν ενδιαφέρεσαι να μάθεις κι άλλα για τον Βασίλη Σερεμέτη ή το POS4work ή θέλεις να πάρουμε συνέντευξη από ανθρώπους της επιλογής σου στείλε μας στα εξής email:

info@pos4work.gr | pos4work@gmail.com

Αρθογράφος,
κ. Αγγελική Βάλλιου