Γνωρίζοντας την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

by POS4work

O ΚΟΜΒΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΝΩΣΗΣ “InterMediaKT”, στα πλαίσια του διακρατικού έργου
SETTLE – Social Entrepreneurship Training via icT Learning Environments (http://settle-project.eu/), μας παρουσίασε στις 28/09/2017 την καινοτόμο πλατφόρμα εκμάθησης SETTLELab στο POS Coworking Space.

Πρόκειται για μία διαδικτυακή ανοικτή πλατφόρμα για την εκμάθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου στόχο έχει τη δημιουργία πλαισίου εκμάθησης για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες, δημιουργώντας τους μία έξυπνη και βιώσιμη ιδέα, με σκοπό την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών μέσω νέων στρατηγικών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μέσα από την ομιλία του κ.Αρχιμανδρίτη Γρηγόρη ανακαλύψαμε ένα νέο και ζοφερό μέλλον στην διαδικτυακή αγορά, το οποίο δεν το καλύπτουν οι απλές δεξιότητες, που λαμβάνουμε με την τυπική εκπαίδευση. Μας εξήγησε την Ευρωπαϊκή προσέγγιση στην μάθηση και την κατάρτιση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα καθώς και την δυναμική που μας προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και την καινοτομία της.

Το έργο αυτό δεν αφορά μόνο της Κοιν.Σε.Π. που είναι νέες μορφές επιχειρήσεις αλλά και τις υπάρχουσες που γνωρίζουμε. Γενικά μπορούμε να πούμε πως αγγίζει από τους φοιτητές των σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων μέχρι και τους Φορείς που δραστηριοποιούνται στο “επιχειρείν”.

Η παρουσίαση της πλατφόρμας έγινε από τον κ. Παναγιώτη Αντωνόπουλο και μας κάλυψε στις απορίες που δημιουργήθηκαν με τον καλύτερο και κατανοητό λόγο του.

Υπό αυτό το πρίσμα, μας παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες ιδέες τις κα. Έφη Δασκαλοπούλου, συνδημιουργός του Prosvasis.co, του βραβευμένου διαδικτυακού εργαλείου/πλατφόρμας προβολής σημείων προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο καθένας μας μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά και να στηρίζει την πλατφόρμα με την πληροφόρηση που παρέχει στα μέρη που επισκέπτεται με το σκοπό η πλατφόρμα προβολής και συλλογής σημείων να αποτελέσει μια ηλεκτρονική πυξίδα, η οποία δείχνει ποια σημεία διαθέτουν πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία με γνώμονα παράλληλα τις κριτικές και γνώμες των χρηστών. Κατά συνέπεια, θα μπορέσουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να κινηθούν άνετα να αναζητήσουν και να απολαύσουν το στοιχειώδες στην καθημερινότητά τους.

Ο κ.Λάμπρος Αραπάκος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία -Σ.Ο.Ψ.Υ Πάτρας, Μέλος Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ευπαθών Ομάδων « Καφέ Γέφυρες » μας μίλησε για τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενώ μας παρουσίασε τη Κοιν.Σ.Επ. « Καφέ Γέφυρες», το πρώτο καφέ της Πάτρας που απασχολεί άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Το λόγο πήρε ο κ.Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, ΚΔΜΒ ΑΤΟΜ, Μέλος Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ευπαθών Ομάδων «Καφέ Γέφυρες», όπου αναλύσαμε τη σημασία της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του σχετικού πλαισίου στη χώρα μας, και όχι μόνο, καθώς επίσης μας παρουσίασε και το ιδιαίτερης σημασίας Ευρωπαϊκό Έργο που συμμετέχει, το “Social Youth Enterprises” – «Κοινωνική Οικονομία-Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», ένα νέο δρόμο σύνδεσης των νέων με την αγορά εργασίας.

 

Οι παρουσιάσεις κλείσανε με την ομιλία του συνδιοργανωτή κ.Νάσος Κοσκινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες σχετικά με τη νεανική επιχειρηματικότητα και το χτίσιμο μιας ομάδας για αυτό το σκοπό.

Το μέλλον λοιπόν της νεανικής επιχειρηματικότητας φαντάζει αισιόδοξο και αξίζει την προσοχή μας, όχι μόνο από τους φοιτητές αλλά και από τους φορείς της πόλης μας.

 

Αρθρογράφος,
Μαρίνος Κόκκινος